SEOUL - Hoge officieren van Zuid- en Noord-Korea hebben vrijdag overeenstemming bereikt over maatregelen om militaire confrontaties te voorkomen. Dat staat in een gezamelijke verklaring na afloop van besprekingen in Zuid-Korea.

Voor een betere communicatie komt er een directe telefoonverbinding tussen de marinehoofdkwartieren van beide landen. Ook zullen patrouillevaartuigen uit beide Korea's voortaan afstemmen op dezelfde radiofrequentie, zodat ze altijd van elkaar kunnen horen waar ze mee bezig zijn.

Vooral de Gele Zee, ten westen van het Koreaanse schiereiland, is vaak het toneel geweest van militaire confrontaties, vooral in het visseizoen dat altijd rond deze tijd begint.

Daarbij zijn in de afgelopen jaren aan beide zijden tientallen doden gevallen. Beide partijen hebben verder afgesproken dat ze luidsprekers en borden met opschrift langs de grens, bedoeld voor propagandadoeleinden, zullen weghalen.

De partijen hebben een dag lang onderhandeld in een bergoord net over de grens met Zuid-Korea. Een Noord-Koreaanse delegatie was donderdag de zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone overgestoken. Vorige week was er een eerste overleg in Noord-Korea geweest.

Noord- en Zuid-Korea verkeren technisch gezien nog altijd op voet van oorlog met elkaar. De burgeroorlog tussen 1950 en 1953 werd beëindigd met een wapenstilstand en niet met een vredesverdrag.