BELGRADO - Zonder betere samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag en meer democratie kan Nederland de Federale Republiek Joegoslavië (FRJ) niet helpen zich op termijn te kwalificeren als kandidaat voor de Europese Unie.

Dit was de centrale boodschap die premier Kok maandag op de eerste dag van een tweedaags bezoek aan Servië en Kosovo de Joegoslavische autoriteiten voorhield.

Kok werd eerst kort ontvangen door de Joegoslavische president Kostunica, met wie hij later op de avond nog een gesprek zal hebben.

Vervolgens sprak hij uitvoerig met premier Pesic van de FRJ, de Servische premier Djindjic en een delegatie van het federale parlement, onder leiding van parlementsvoorzitter Micunovic.

Belangrijkste doel van het werkbezoek van Kok was Klein-Joegoslavië te stimuleren zich bij de Europese structuren aan te sluiten, zoals het NAVO-programma Partnerschap voor Vrede en de Raad van Europa.

Op langere termijn lonkt dan bovendien het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar dan moet de FRJ wel werk maken van verdere politieke en economische hervormingen, aldus Kok. Servië zal dan ook grote vissen als Mladic en Karadzic moeten uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal, voegde hij daar aan toe.

/DOSSIERJoegoslavië