BAGDAD - De Nederlandse journalist Ismael Zayer is donderdag in Irak betrokken geraakt bij een schietpartij. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) meldde donderdagavond dat onduidelijk is of hij doelwit was en bewust onder vuur kwam. Zayer bleef ongedeerd.

Algemeen secretaris H. Verploeg gaat donderdag het ministerie van Buitenlandse Zaken nog verzoeken om te zorgen voor een veilig onderkomen voor Zayer, zijn echtgenote Anneke van Ammelrooy en hun vier kinderen. Nog geen week geleden werden de chauffeur en lijfwacht van het Nederlandse journalistenechtpaar ontvoerd en vermoord teruggevonden.

Ismael Zayer is hoofdredacteur van de kritisch, onafhankelijke krant Al Sabah Al Jedid. Hij en zijn medewerkers staan continu bloot aan intimidaties en bedreigingen, stelde Verploeg maandag naar aanleiding van de dubbele moord. "De jacht gaat onverminderd door", concludeerde hij donderdag. Het gezin van Zayer was op het moment van het schietincident niet bij hem. De Nederlanders stonden op het punt Irak te verlaten.