WASHINGTON - Steeds meer vrouwelijke Amerikaanse militairen maken melding van seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen door mannelijke collega's. Dat blijkt uit een interne rapportage van de Amerikaanse landmacht die The Washington Post in handen kreeg. Het rapport maakt volgens de krant duidelijk dat het beleid om seksueel geweld binnen Defensie aan te pakken niet werkt.

Het aantal gerapporteerde gevallen van seksuele intimidatie en aanrandingen steeg tussen 1999 en 2002 met 19 procent tot 783. In deze periode nam het aantal gemelde gevallen van verkrachting toe met 25 procent tot 445. Ook in de periode 2002-2003 namen de meldingen toe met steeds 5 procent, maar daarbij moet wel worden gemeld dat er vele duizenden militairen extra in actieve dienst kwamen als gevolg van de oorlog in Irak.

De Amerikaanse landmacht bestaat uit enkele honderdduizenden mensen. De top van dit krijgsmachtonderdeel erkent volgens de krant dat het probleem van het seksuele geweld in werkelijkheid nog vele malen groter is omdat niet alle gevallen van seksueel geweld ook worden gerapporteerd.

De uitkomsten van het interne onderzoek zijn donderdag gepresenteerd aan een commissie van de Amerikaanse Senaat. Die heeft al eerder haar zorgen geuit over de wijze waarop er binnen Defensie met de problematiek wordt omgesprongen. Voor de betrokken vrouwen is er weinig opvang en veel onderzoek wordt gehinderd door personeelstekort.