HAARLEM (ANP) - Onbekenden hebben zondagavond ingebroken in het Frans Halsmuseum in Haarlem en vijf waardevolle schilderijen gestolen. Het gaat om werken van Jan Steen, Cornelis Bega, Cornelis Dusart en twee van Adriaan van Ostade. De politie heeft dit maandag bekendgemaakt.

De inbrekers zijn binnengekomen door een raam te forceren. De schilderijen hingen in twee verschillende zalen. In hun haast weg te komen hebben ze een schilderij achtergelaten. De inbrekers gingen door het zelfde raam weer naar buiten.

Politiemensen kwamen vijf minuten na de alarmmelding bij het museum. Ze waren net te laat om de inbrekers aan te kunnen houden. Onderzoek in de omgeving leverde niets op.

Het museum schat voorzichtig dat de schilderijen een gezamenlijke waarde hebben van 3 miljoen euro.

Welk doek het meeste geld waard is, kan een woordvoerder niet zeggen. De gestolen werken zijn: De kwakzalver van Jan Steen, De muzikanten van Cornelis Bega, Drinkgelag van Cornelis Dusart en De kwakzalver en De tevreden drinker van Van Ostade.

Boeren-stukken

Het gaat in alle gevallen om zogheten boeren-genrestukken van rond 1650. Ze geven een beeld van het leven van de gewone man in de zeventiende eeuw. De kwakzalver van Jan Steen en De tevreden drinker waren het meest geliefd bij het publiek.

,,Wij zullen die ook in kunsthistorisch perspectief het meest missen, aldus M. Kersten, hoofd museale zaken van het Frans Halsmuseum.

Volgens hem zijn de dieven brutaal en gericht te werk gegaan. ,,Ze wisten wat ze zochten.'' Het alarmsysteem heeft gewerkt en de politie was snel ter plaatse. Kersten denkt dat het daaraan is te danken dat de inbrekers een schilderij, De marskramer van Van Ostade, moesten achterlaten.

Of het een diefstal op bestelling was, weet hij niet. Maar de schilderijen zijn in elk geval zeer moeilijk te verhandelen. De werken zijn veelvuldig gefotografeerd en in catalogi en kunshistorische publicaties verschenen. ,,Ze zijn dus bekend bij de kunsthandel''.