WASHINGTON - De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, George Tenet, is om persoonlijke redenen afgetreden. De Amerikaanse president Bush heeft dat donderdag na een bijeenkomst in het Witte Huis gezegd. Bush verklaarde dat hij het ontslag had aanvaard. De president zei de scheidende CIA-directeur te zullen missen. Het ontslag gaat midden juli in.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voormalig CIA-directeur Stanfield Turner uitte voor de Amerikaanse nieuwszender CNN meteen zijn twijfels over het aangevoerde motief. Volgens hem zocht Bush een zondebok voor politiek misstanden de laatste tijd. De afgelopen maanden stond Tenet onder zware druk. De CIA zou niet goed zijn omgegaan met inlichtingen over massavernietigingswapens in Irak.

11 september

Tenet overleefde eerder de kritiek op zijn dienst na de aanslagen van 11 september 2001. Critici vonden dat de CIA had verzaakt en de terreurdaden had moeten voorkomen.

Tenet bekleedde de post zeven jaar. Hij was de enige hooggeplaatste persoon in het team voor nationale veiligheid van de regering-Clinton die in 2001 aanbleef toen president Bush aantrad. Tenets huidige plaatsvervanger John McLaughlin is voorlopig aangewezen als zijn opvolger.