BRUSSEL - Europarlementariërs zijn het gloeiend eens met minister Bot van Buitenlandse Zaken, die woensdag pleitte bepaalde EU-bevoegdheden terug te geven aan de lidstaten. "Helemaal mee eens", reageerde PvdA-lijsttrekker Max van den Berg donderdag. "Op terreinen als cultuur of onderwijs heeft Brussel geen meerwaarde. Landen kunnen onderling elkaars diploma's erkennen, daar is Brussel niet voor nodig".

De VVD is een nog warmere pleitbezorger: "Minister Bot heeft goed naar Bolkestein geluisterd", liet lijsttrekker Jules Maaten weten. De VVD voert als thema 'grenzen aan Europa', wat onder meer slaat op bevoegdheden. Bots partijgenoot Eurlings (CDA) vindt dat Bot terecht een 'steen in de vijver' heeft gegooid: "Brussel hoeft inderdaad niet op te leggen hoe bedden moeten staan in ziekenhuizen."

Pleidooi

Minister Bot hield zijn pleidooi woensdag in Berlijn. Hij wil terugkeer van stukjes landbouw-, cultuur- en regiobeleid, gezondheidszorg en sociaal beleid. Volgens Bot, oud-ambassadeur bij de EU, haken burgers anders af: de steun voor de Europese Unie kalft al af in vele landen, stelt Bot.

GroenLinks

Slechts één partij is het oneens met Bot. GroenLinks vindt zijn pleidooi schijnheilig en selectief. "Nederland heeft over teruggave niets gezegd bij de de onderhandelingen over de Europese grondwet. Sterker nog: ook toerisme is overgehevdl naar Brussel", zei lijsttrekker Kathalijne Buitenweg. Ze wil vooral cultuurbeleid bij de EU houden: "Zonder subsidie voor Europese films, wordt Hollywood nog dominanter".

ChristenUnie

ChristenUnie vindt daarentegen de filmsubsidie juist hèt voorbeeld van overbodigheid. Net als de regeling van culturele hoofdsteden, aldus lijsttrekker Hans Blokland. Blokland verwacht dat Bot gehoor vindt bij zijn EU-collega's: "Ze beseffen dat ze door de uitbreiding met tien lidstaten te veel hooi op hun vork hebben genomen."

Ook de Socialistische Partij (SP) noemde terugkeer van bevoegdheden een goed idee. "Met name het regiobeleid is grotendeels rondpompen van subsidiegeld: elk land betaalt wat en krijgt wat. Volkstrekt zinloos", aldus lijsttrekker Erik Meijer. De Partij voor de Dieren steunt het pleidooi ook. Lijsttrekker Marianne Thieme wil vooral dat landen zelf regels kunnen stellen voor diertransport. De Europese normen hiervoor vindt ze te zwakjes.