DEN HAAG - De officier van justitie heeft twee keer geweigerd om de ontsnapte tbs'er die vorige week het meisje uit Eibergen ontvoerde, te laten traceren op zijn mobiele telefoon. De politie en de tbs-kliniek hadden daar om gevraagd maar de wet liet dat niet toe, aldus de officier van justitie in Utrecht.

De man is tussen 11 mei en 23 mei, de dag van de ontvoering, niet opgespoord. De zaak kreeg niet de allerhoogste prioriteit maar dat kwam ook omdat hij twee keer eerder na een onttrekking vrijwillig naar de kliniek was teruggekeerd. Op 21 mei werd wel de surveillance verscherpt toen bleek dat hij een huurauto heeft gestolen.

Donner

Dat heeft minister Donner van Justitie donderdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hij had al aangekondigd de wet zo te wijzigen dat politie en Openbaar Ministerie wel opsporingsmiddelen mogen inzetten bij tbs'ers die niet tijdig terugkeren van hun verlof.

Ook wil Donner dat altijd een risico-taxatie en tevens een contra-expertise worden uitgevoerd voordat een tbs'er verlof krijgt. Verder onderzoekt hij mogelijkheden voor elektronisch toezicht en moeten de verantwoordelijkheden en handelwijze van politie, OM en tbs-klinieken in een regeling worden aangescherpt. Ook komt er een centraal coördinatiepunt bij het OM om ontsnapte tbs'er beter te kunnen opsporen.

Verlof

De brief bevat een reconstructie van de verlofregeling en de ontsnapping van de tbs-gestelde. Daaruit blijkt dat hij sinds september 2002 diverse keren met begeleid en ruim een jaar later met onbegeleid verlof mocht. Op 8 maart 2004 keerde hij niet terug, waarna zijn familie hem een dag later terugbracht naar de Flevo Future kliniek in Utrecht.

Omdat "de betrokkene zich niet positief ontwikkelde" moest hij van de resocialisatie-afdeling terug naar de kliniek. De man nam daarop de benen uit de lichtbewaakte afdeling nog voordat hij terug naar de kliniek moest. Op 4 april werd hij teruggebracht door bekenden. Nog geen drie weken later, op 23 april, besloot de kliniek echter dat hij weer semi-begeleid met verlof mocht. Daarna ging het mis.

Ontsnapping

Op 11 mei ontsnapte de man, na een fout van de kliniek. Om zijn alcoholverslaving aan te pakken, mocht hij wel naar het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) op voorwaarde dat hij gehaald en gebracht werd. Door "een onvolledige communicatie" is hij die dag niet weggebracht maar mocht hij zelfstandig naar het CAD gaan. Daar is hij niet aangekomen.

Donner heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de verlofpraktijk binnen Flevo Future. Alle verloven zijn vooralsnog stopgezet.