WAGENINGEN - Mensen die veel waarde hechten aan de smaak en het genot van lekker eten, maken zich de meeste zorgen over de kwaliteit van voedsel. Ouders van jonge kinderen zijn daar opmerkelijk genoeg veel minder bezorgd over.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot Europees onderzoek, dat in Nederland wordt uitgevoerd door de leerstoel Rurale Sociologie van de Wageningen Universiteit (WUR). Het zogeheten TRUST-onderzoek heeft onder leiding van de universiteit van Florence plaats in Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Engelsen en Italianen blijken het meest wantrouwig te zijn over overheidsvoorlichting over voedingsmiddelen, aldus de Wageningse onderzoekers.

De Wageningse resultaten wijzen ook uit, dat mensen die in de goedkoopste supermarkten boodschappen doen wel kieskeurig zijn over de kwaliteit van hun boodschappen. De onderzoekers hadden verwacht dat de laagste prijzen voor hen de belangrijkste drijfveer zouden zijn. Mensen die kritisch zijn over de agro-industrie zijn zoals verwacht ook het meest wantrouwig over de veiligheid van hun voeding.

Deelnemers

Alle deelnemers zijn ontevreden over de informatie die in Nederland beschikbaar is over de veiligheid en de kwaliteit van voedsel. De meesten vinden dat er nauwelijks echt objectieve informatie te vinden is. Ook de overheid is in dat opzicht niet te vertrouwen, aangezien die altijd de zaak wil sussen en risico's lijkt te bagatelliseren, menen de ondervraagde consumenten.

Het onderzoek moet eind 2005 klaar zijn. Het is de bedoeling dat de onderzoekers op basis van de uitkomsten een advies opstellen voor de EU over effectiviteit van consumentenvoorlichting over voeding. Behalve sociologen doen aan het onderzoek onder meer economen, psychologen en marktexperts mee.