DEN HAAG - Staatssecretaris Wijn van Financiën gaat iets doen aan illegale afspraken die de Belastingdienst in het verleden heeft gemaakt met onder meer bewoners van woonwagenkampen. Dat kondigt hij donderdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De Belastingdienst krijgt een instructie waarin staat welke afspraken niet worden voortgezet. Verder laat de fiscus elke terughoudendheid varen bij de belastingheffing in zogeheten belastingvrijplaatsen, zoals sommige woonwagenkampen.

Diepgaand onderzoek

Het actieplan volgt op een diepgaand onderzoek van de Belastingdienst. Dat werd ingesteld naar aanleiding van een deal die de fiscus gemaakt bleek te hebben met bewoners van woonwagenkamp de Vinkenslag bij Maastricht. Die kwam er op neer dat ondernemers slechts werden belast tegen een tarief van 3 procent van de brutowinst.

In de Tweede Kamer maakte Wijn in maart van dit jaar melding van nog meer van dergelijke afspraken met woonwagenbewoners en andere probleemgroepen. De Belastingdienst durfde deze groepen vaak niet aan te pakken uit angst voor geweld.

Vijfhonderd meldingen

Het onderzoek van de Belastingdienst leverde ruim 500 meldingen op van medewerkers van afspraken waarmee mogelijk iets mis was. Volgens Wijn is een aantal daarvan niet of niet geheel in lijn met het recht.

Wijn noemt het onderzoek van de Belastingdienst een uniek proces. "Wie graaft er nu zijn eigen ellende op?" Maar de staatssecretaris wil niet tolereren dat sommige mensen zich aan hun belastingplicht onttrekken.