ROTTERDAM - Burgemeester en wethouders in Rotterdam zijn na protesten van bewoners teruggekomen op hun besluit om voor een groep overlastgevende verslaafden in het centrum een mobiele gebruikersruimte in te richten. Bewoners wilden geen 'spuitbus' in hun wijk, omdat ze vreesden dat dat nog meer verslaafden zou aantrekken.

In plaats van de proef met de gebruikersbus wordt nu de bestaande huiskamervoorziening van DeltaBouman verslavingszorg verbouwd, zodat 25 verslaafde bezoekers daar drugs kunnen gebruiken. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. De gebruikersruimte moet op 1 oktober open gaan.

Overlast beperken

Met de maatregel denkt het college overlast door verslaafden op straat te beperken. De GGD gaat tevens alle instellingen voor verslaafden aan de 's Gravendijkwal vragen ervoor te zorgen dat hun bezoekers niet doelloos bij het pand blijven rondhangen.

Veel bewoners van het Oude Westen waren ook tegen een nieuwe voorziening voor verslaafden in hun buurt. Burgemeester en wethouders wijzen erop dat die er ook niet komt, maar dat alleen een bestaande voorziening wordt uitgebreid. "Het college heeft naar bewoners geluisterd", aldus een woordvoerder.

Volgens gegevens van de gemeente wordt "de leefbaarheid van het Oude Westen onevenredig" verstoord door 54 verslaafden. 25 van hen, die nu ook al in de Huiskamer komen, krijgen een pasje voor de gebruikersruimte. De overige 29 worden nauwlettend gevolgd door politie en GGD.

Junkiebond

De Rotterdamse Junkiebond sprak zich al eerder uit tegen de gebruikersbus, onder meer om problemen met trippende gebruikers in de smalle bus te voorkomen.