WILLEMSTAD - "De Nederlandse minister De Graaf zou iets moeten doen aan zijn arrogantie. Mijn relatie met hem was de afgelopen tien maanden wel goed, maar hij houdt niet van tegenspraak en is gewend te bepalen wat er precies moet gebeuren. Daar zou iemand hem toch eens op moeten wijzen."

Dat zei de Antilliaanse demissionaire minister-president Mirna Louisa-Godett woensdag op de laatste dag van haar premierschap. Donderdag treedt een nieuwe regering aan en komt er een einde aan de regeerperiode van Louisa-Godett.

Broer

Zij werd in augustus vorig jaar plotsklaps premier namens de FOL (Frente Obrero Liberashon) toen haar jongere broer Anthony Godett die post niet kon vervullen, omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep.

De toen politiek onervaren Louisa-Godett verruilde haar baan als boekhoudster bij de eilandelijke vuilophaaldienst Selikor voor de politieke arena, maar gaat straks weer terug naar haar oude stek. Eerst gaat ze genieten van een, zoals ze zelf zegt, "welverdiende" vakantie van een maand of twee.

Gemengde gevoelens

Terugblikkend op haar politieke carrière heeft Louisa-Godett gemengde gevoelens. Ze heeft veel geleerd, maar het is haar ook zwaar gevallen. Pas nu beseft ze dat de politiek een broeinest is van manipulatie en vuile spelletjes. "Het ligt eraan wie je bent en wie je kent of je dingen gedaan krijgt en of je beschermd wordt", aldus de vertrekkend premier.

Ze is trots op wat ze heeft bereikt. "Ik heb veel zaken losgetrokken die al kabinetten lang vastzaten." Volgens haar heeft ze ook de trend gekeerd dat Nederlanders altijd hoger werden aangeslagen dan Antillianen.

Opgeheven hoofd

"Nu wordt eerst in eigen huis gekeken of er expertise aanwezig is en pas daarna naar Nederland. Dat heb ik bereikt. Ik vertrek met opgeheven hoofd", aldus Louisa-Godett.

Over haar collega-bewindslieden was ze niet al te lovend. Ze gaf hen individuele rapportcijfers, variërend van vijf tot tien, waarbij de in april afgezette minister van Justitie Ben Komproe toch nog een zes kreeg.

Volgens haar heeft Komproe zijn best gedaan en verdient hij geen onvoldoende. "Komproe had vertrouwen in zijn team, maar dat team bleek onbetrouwbaar", aldus Louisa-Godett, die daar verder niet op in wilde gaan.

Toekomst

De vraag of ze in de toekomst ooit nog terug zal keren als bewindsvrouwe brengt haar aan het twijfelen. "Ik zal er wel twee keer over na moeten denken", zei ze. Met name haar gezin heeft het de afgelopen tijd zwaar te verduren gehad.

"Mijn man, statenlid Johnny Louisa, is ervan beschuldigd banden met de maffia te hebben en mijn dochter werd gearresteerd in de Postfraude-zaak. Ik had niet verwacht dat mijn familie zo lelijk getackled zou worden, maar dat is toch gebeurd."