LONDEN - De beginnende winter op Mars speelt deNASA-robots op deze planeet parten. Door de zakkende temperaturen,kortere dagen en de toenemende hoeveelheid stof in de atmosfeerkunnen zij nog maar enkele uren per dag hun werkzaamhedenuitvoeren. Hun beschermende warmteschilden gaan te veel energievergen.

Dat meldde het Britse wetenschapstijdschrift New Scientistwoensdag.De wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartagentschaphebben de robots Opportunity en Spirit nu dusdanighergeprogrammeerd dat zij 's nachts inactief zijn.

Gevoelig

Daardoor wordtechter ook het uiterst gevoelige instrumentarium van de robotsblootgesteld aan temperaturen van rond de 46 graden onder nul. Datis slechts 4 graden warmer dan de laagste temperatuur waartegen deapparatuur bestand is.

NASA besloot begin april de succesvolle missie van de robots opMars met tenminste vijf maanden te verlengen. Vanaf medio septemberworden de dagen op de planeet weer langer. Oppurtunity en Spiritmaken foto's, onderzoeken gesteente en bestuderen de atmosfeer vande rode planeet.