HILVERSUM - Het NOS Jeugdjournaal is woensdagavond in zijn geheel gewijd aan de 13-jarige Wei Wei Hu. Het meisje werd anderhalve week geleden in het Gelderse Rekken ontvoerd door een tbs-patiënt. Wei Wei Hu is woensdag voor het eerst weer naar school gegaan. Het Jeugdjournaal was daarbij en sprak uitgebreid met de tiener.

Ze vertelt in het vraaggesprek openhartig over haar ervaringentijdens en na de ontvoering. Het meisje uit Eibergen is tijdens deveertig uur durende gijzeling een keer uit de auto geweest. "Ikheb toen bloemetjes geplukt en die in de sloot gegooid. Het is nietnormaal dat er bosjes bloemen ronddrijven. Ik hoorde een helikopterovervliegen en dacht: misschien helpt dat." Ze hoopte dat depolitie haar zo zou terugvinden.

Langzaam

Ze wilde niet in paniek raken, ook al was ze dat in het beginwel even. Maar dat helpt toch niet en je loopt meer risico dooreen mes te worden gestoken, bedacht de tiener zich. "Ik had veeltwijfels. De tijd ging heel langzaam", zei ze. Maar ze bleefaardig tegen hem doen. De ontvoerder had haar beloofd haar vrij telaten. Ze was verbaasd toen de politie midden in de nacht de autohad omsingeld.

Bij de ontknoping van het drama wist ze de gijzelnemer teovertuigen zijn mes weg te gooien. "Hij hield het mes tegen mijnhart. Het voelde net alsof je een prikje krijgt. Na een uurtje oftwee vroeg hij of hij het mes tegen het hart zou houden of plat zouleggen. Ik zei hem dat hij dat plat moest leggen. Later heb ik zelfhet mes vastgehouden."

Exclusief

Het gaat volgens de redactie van het Jeugdjournaal naar omstandigheden goed met Wei Wei. In overleg met haar familie en begeleiders van school en slachtofferhulp, heeft ze besloten om één exclusief interview te geven, aan het Jeugdjournaal. Na dit gesprek wil ze de zaak laten rusten en zich verder richten op de toekomst.