DEN HAAG - Tweederde van de gebruikers van medicinale cannabis is vrouw. Zestig procent van de gebruikers heeft vaker cannabis gebruikt en de meeste gebruikers lijden aan Multiple Sclerose. Dit blijkt uit een onderzoek naar de gebruikers van cannabis die op doktersvoorschrift mag worden gebruikt. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd.

Het is sinds het najaar van 2003 mogelijk dat ernstig zieke patiënten via de dokter bij de apotheek wiet kunnen kopen. Die wiet verzacht de pijn.

Het onderzoek is uitgevoerd door Pharmo, een gespecialiseerd onderzoeksinstituut. Volgens het bedrijf heeft de invoering van de medicinale cannabis er niet toe geleid dat ook andere burgers via de apotheek aan cannabis proberen te komen.

De overheid heeft vastgelegd welke groepen in aanmerking mogen komen voor de medicinale wiet. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld lijden aan kanker en Multiple Sclerose. Ook mensen die terminaal zijn of chronische pijn hebben, komen in aanmerking. De wiet die via de apotheek wordt verkocht is duurder dan bij de coffeeshop. Volgens de onderzoekers zou dit de reden kunnen zijn dat er weinig misbruik wordt gemaakt van de verkoop via apotheken.