ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft maandag een geldboete van 1200 euro geëist tegen imam El Moumni. De geestelijk leider wordt verdacht van het opzettelijk discrimineren van homoseksuelen en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Aanleiding voor de aanklacht zijn de uitspraken die El Moumni vorig jaar deed in het tv-programma NOVA. In de uitzending die als onderwerp had het geweld van Marokkaanse jongeren tegen homoseksuelen, vergeleek de geestelijke homoseksualiteit met een besmettelijke ziekte. Bovendien zei hij in de uitzending dat homoseksualiteit schadelijk is voor de samenleving en dat de Nederlandse samenleving met uitsterven wordt bedreigd.

Na de uitlatingen van El Moumni kwamen er bij de politie in Rotterdam 49 aangiften en meldingen wegens discriminatie binnen. Justitie besloot daarop de geestelijke strafrechtelijk te vervolgen.

Verkeerd vertaald

Tijdens het onderzoek kwamen twee moeilijkheden naar boven. Imam El Moumni stelt namelijk dat zijn uitspraken, die hij in klassiek Arabisch deed, verkeerd zijn vertaald. Het Arabische woord 'marat' dat El Moumni zegt te hebben gebruikt, is volgens hem niet te vertalen als ziekte.

Daarnaast speelde bij het onderzoek het probleem van de "botsende grondrechten" zoals officier van justitie P. Spoon het noemde: een verbod op discriminatie maar wel vrijheid van meningsuiting of godsdienstvrijheid.

Grenzen

El Moumni zegt dat hij zich met zijn uitspraken heeft gebaseerd op de koran, de soenna (Islamitische leefwijzer) en geschriften van Islamitische geleerden. Toch vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat de imam met zijn uitspraken de grenzen van het aanvaardbare heeft overschreden.

El Moumni had zich er volgens offficier Spoon bewust van moeten zijn dat hij als imam veel invloed heeft. De context waarin de imam zijn uitspraken deed ontnemen volgens Spoon niets aan het beledigende karakter van de uitlatingen. "Hij is te ver gegaan".

/NIEUWSProces tegen imam el Moumni van start