RIJSWIJK - De ouderenbonden floreren sinds het kabinet Balkenende-II in het zadel zit. Door de maatregelen van het kabinet slinkt het vertrouwen in de politiek en zoeken ouderen meer en meer hun toevlucht tot de bonden, constateren onder meer Unie KBO en PCOB.

Unie KBO, met 264.000 leden de grootste ouderenbond in Nederland, krijgt er sinds het kabinet aantrad elke maand ongeveer duizend leden bij. "Significant veel meer dan daarvoor", aldus een woordvoerder van de Unie. Ook PCOB groeit sneller dan in voorgaande jaren. Directeur J. van der Spek meent dat de huidige politieke wind die in Den Haag waait, daaraan heeft bijgedragen.

"Veel ouderen voelen aan den lijve dat deze overheid onder het motto van eigen verantwoordelijkheid de rol van schild voor de zwakken afschuift."

In totaal zijn ongeveer 600.000 Nederlandse senioren aangesloten bij een van de ouderenbonden. Onder anderen de ouderen voelen volgens de bonden de effecten van de recente overheidsmaatregelen, waardoor bijvoorbeeld de zorg "schaarser en duurder" wordt en ouderen in financiële problemen komen.

Ouderen zoeken daarom steeds meer hun heil bij de bonden om hun belangen te behartigen in Den Haag. PCOB, dat elk jaar speciale ledenwerfacties houdt om het ledenbestand op peil te houden, merkt dat de "ontvankelijkheid" voor het lidmaatschap veel groter is.

Ledenaantal

Waar het ledenaantal de afgelopen jaren min of meer stabiel op .000 stond, is deze bond sinds half april 2500 leden rijker. Ook Unie KBO groeit "vrij fors". "één van de weinige positieve effecten van dit kabinet", aldus de woordvoerder.