NEW YORK - De Iraakse politicus Ahmad Chalabi heeft een Iraans geheim agent verteld dat de Verenigde Staten de codes van de Iraanse geheime dienst hebben gebroken. Dat meldde The New York Times dinsdag op haar website.

De krant haalt een anonieme Amerikaanse veiligheidsfunctionaris aan die zegt dat Chalabi "een van Washington's meest belangrijke bronnen van informatie over Iran" heeft verraden.

Dronken agent

De VS kwamen erachter doordat een boodschap van een Iraanse agent in Bagdad aan Teheran werd onderschept, waarin deze melding van de gekraakte code en Chalabi als bron noemt. Chalabi zou op zijn beurt de informatie hebben verkregen van een "dronken" Amerikaanse geheim agent.

Bij Chalabi, lid van de Iraakse regeringsraad en tot voor kort een belangrijk bondgenoot van de Amerikanen, werden bijna twee weken geleden huiszoekingen gedaan door Amerikaanse militairen.

Ervoor hadden de VS al de maandelijkse betaling aan Chalabi's Iraakse Nationaal Congres (INC) van circa 335.000 dollar stopgezet. Zelf ontkent de 59-jarige Chalabi alle aantijgingen.