QUITO - De Australische Jennifer Hawkins is dinsdagavond (lokale tijd) in Ecuador gekroond tot Miss Universe. Onder de vijftien schoonheden die om de titel streden, zat niet de Nederlandse deelneemster Lindsay Grace Pronk.

De 20-jarige Hawkins, een model en danschoreografe, werd even buiten de Ecuadoraanse hoofdstad Quito verkozen boven de Amerikaanse Shandi Finnessy (nummer 2) en de Puertoricaanse Alba Reyes (nummer 3).

Tachtig kandidaten

In totaal hadden tachtig kandidaten zich opgegeven voor het jaarlijkse evenement. In het diepste geheim waren afgelopen donderdag al vijftien schoonheden gekozen die mee zouden doen aan de eindstrijd.

De deelneemsters streden niet alleen om de eer, maar ook om een aanzienlijk geldbedrag. Naast de witgouden kroon, een kostbaar horloge en een met parels ingelegde tiara krijgt de winnares 27.500 dollar ineens en het komende jaar 5000 dollar maandelijks.

1,5 miljard kijkers

Van dit geld zal zij een appartement in New York, een studie Film- en Televisiewetenschappen en kleding en cosmetica moeten bekostigen. Naar schatting anderhalf miljard mensen hebben de tv-uitzending van de Miss Universe-verkiezingen gevolgd.

De uitzending duurde twee uur en was in 105 landen te zien. Het tv-spektakel werd gesponsord door de Amerikaanse mediamagnaat Donald Trump.