AARLEN - De advocaat van Marc Dutroux, Xavier Magnée, heeft de jury gevraagd om het proces over te laten doen. Volgens hem is het onderzoek onvolledig geweest. Het komt in België niet vaak voor dat de jury oordeelt dat een zaak niet berecht kan worden. Wanneer dat wel gebeurde, werd meestal opnieuw begonnen met het onderzoek.

Magnée heeft dinsdag de hele dag gepleit voor zijn cliënt. Hij probeerde vooral de aandacht af te leiden van de hoofdverdachte in het Belgische verkrachtings- en moordproces.

Hij zinspeelde erop dat Dutroux slechts een onderdeeltje was van een netwerk. Justitie heeft dat te weinig onderzocht, zei Magnée. Hij noemde met name vakantiekampleider Michel F. als mogelijke dader bij de verdwijning van Julie en Melissa.

De advocaat besprak ook een verborgen ruimte in een bar in Bon Villers. Daar zouden minderjarige meisjes zijn opgesloten, net als in de kelder van Dutroux. "Maar men heeft nooit naar microscopische sporen gezocht", zei Magnée.

Bloed

Hij wees ook op de sporen van 25 onbekenden in de huizen en voertuigen van Dutroux, waaronder één spoor van een man op een muur van de kooi in Marcinelle. Het spoor is vermengd met bloed van het vermoorde meisje Julie. "Die man kijkt vandaag misschien rustig televisie of zit hier in de zaal", aldus de advocaat.

Magnée schilderde een beeld van het misdaadmilieu in Charleroi en de rol die de toenmalige rijkswacht daarin speelde. De naam Dutroux liet hij opvallend weinig vallen. Wel richtte hij het vizier op politieman René Michaux, de man die bij een huiszoeking in de woning van Dutroux de meisjes over het hoofd had gezien. Dutroux' advocaat suggereerde dat dat bewust was. Veel nieuwe elementen voor zijn theorieën droeg Magnée trouwens niet aan.