AMSTERDAM - De 113-jarige Hendrikje Andel-Schipper is niet de oudste vrouw ter wereld. Hanna Barysevich uit Wit-Rusland is 116 jaar. De vrouw woont in een hutje in Kuravsovshina, een klein dorp in Wit-Rusland vlakbij de hoofdstad Minsk. Dat bevestigt een onderzoeksjournalist in Rusland tegenover Novum Nieuws.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Nederlandse Hendrikje Andel stond maandag plotseling in de schijnwerpers, omdat de in het Guinness Book of Records opgenomen Ramona Iglesias afgelopen zaterdag in Puerto Rico overleed. Deze vrouw was 114. Dat zou dus betekenen dat Hendrikje de oudste wereldburger is. Hoewel Hanna Barysevich niet vermeld wordt in het Guinness Book of Records, leeft ze toch drie jaar langer dan de vrouw in Hoogeveen.

5 mei 1888

Volgens haar paspoort is Barysevich geboren op 5 mei 1888 in Buda, een dorpje 60 kilometer van Minsk. Haar ouders waren arme boeren en haar grootouders immigranten uit Polen. Zelf kreeg ze drie kinderen. Haar oudste dochter is 87, haar zoon is 82 en haar jongste dochter 80. Ook heeft Hanna zes kleinkinderen, 13 achterkleinkinderen en vier achter-achterkleinkinderen.

Volgens journalist Will Stuart van het Russische persbureau From East to West, die haar onlangs interviewde en haar paspoort heeft bestudeerd, heeft de vrouw zich niet aangemeld bij het Guinness Book of Records, simpelweg omdat ze daar nog nooit van gehoord heeft. "Ten eerste was haar familie niet eens op de hoogte dat ze de oudste was en ten tweede hebben ze de kennis en de middelen er niet voor om het record door te geven."

Hendrikje Andel

Is Hendrikje dan echt voor niets zo vaak gefeliciteerd maandag? "Dat zou kunnen", zegt woordvoerder van Guinness Book of Records Kate White. "Op dit moment staat Hendrikje Andel-Schipper te boek als oudste wereldbewoner, maar we gaan actief onderzoek doen naar Hanna Barysevich. Het zou goed kunnen dat ze inderdaad nooit van Guinness World Records heeft gehoord." Voor een vermelding in het wereldrecordboek worden identiteitspapieren en de geboorteakte door experts gecontroleerd. Andel-Schipper hoopt op 29 juni haar 114e verjaardag te vieren.