AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam acht het noodzakelijk dat het onderzoek naar de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt heropend. Het was niet volledig, aldus de rechtbank dinsdag. De rechtbank wil nader onderzoek naar het gat in de ruit waardoor de dieven naar binnen en buiten zouden zijn gegaan en naar het celmateriaal dat in een petje is aangetroffen.

De kunstwerken werden in december 2002 gestolen. Justitie verdenkt Octave D. en Henk B. van de roof van de twee schilderijen. Na de diefstal zijn bij het museum een petje en een muts gevonden, waarop sporen van de 31-jarige mannen zijn aangetroffen. Justitie eiste twee weken geleden zes en vijf jaar cel tegen D. en B. De Nederlandse Staat en het museum eisten van de verdachten bovendien een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro.

Lange reeks inbraken

De gestolen werken, Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884), zijn nog altijd spoorloos. D. en B., beide met een lange reeks inbraken op hun kerfstok, hebben altijd ontkend iets met de kunstroof te maken te hebben. De mannen verklaarden tijdens de zitting dat zij de kledingstukken ergens verloren of achtergelaten hebben en dat onbekenden die bij de diefstal hebben gebruikt.

Het Openbaar Ministerie meent dat er voldoende onderzoek is geweest. De technische recherche heeft de ruit van het museum uitgebreid onderzocht en er is voldoende zekerheid dat het DNA-materiaal in het gevonden petje van verdachte D. afkomstig is, aldus het OM. Dit celmateriaal kwam overeen met het spoor dat in een eerdere strafzaak van D. is gevonden. De verdachte heeft zelf echter nog nooit officieel DNA afgestaan.

Kledingvezels

Advocaat B. Ficq van D. kan nog niet zeggen of haar cliënt een DNA-test laat doen. Wel vindt zij de uitspraak van de rechtbank "prettig". Tijdens de zitting riep zij juist de vraag op of het gat in de ruit groot genoeg was voor twee mannen om in en uit te kruipen, zonder dat er veel kledingvezels achterbleven aan het glas. Ze vindt het verkeerd dat de bewuste ruit niet bewaard is gebleven. "Als blijkt dat het onderzoek naar de ruit niet goed kan plaatsvinden, moet dat uitvallen in een voordeel voor mijn cliënt."

Zaterdagochtend 7 december 2002 klommen twee dieven via een ladder op het dak van het museum, beukten een raam kapot en gingen naar binnen. Nadat zij twee schilderijen ruw van de muur trokken, lieten zij zich langs een touw weer naar beneden glijden.

Opnameknop

Ondanks de beveiligingscamera's in het museum zijn er van de roof binnen geen beelden. Een medewerker van de beveiligingscentrale vergat op de opnameknop te drukken toen hij de dieven op de monitoren bezig zag.