WASHINGTON - De beveiligingsmaatregelen op de vliegvelden in de Verenigde Staten zijn ver onder de maat. Dat blijkt een onderzoek dat president Bush heeft laten uitvoeren naar aanleiding van de aanslagen van 11 september.

De deelnemers aan het onderzoek konden in veel gevallen ongemerkt met een mes, vuurwapen of namaak-explosief de detectiepoorten passeren. Dat heeft de Amerikaanse krant USA Today maandag gemeld op basis van een vertrouwelijke notitie die was gericht aan de minister van Transport Norman Mineta.

Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de de kwaliteit van de beveiliging op 32 luchthavens. In totaal hebben er tussen november 2001 en februari 783 steekproeven plaatsgehad.

In de notitie staat dat 70 procent van de meegenomen messen niet werd ontdekt bij het passeren van de detectiepoortjes. Voor vuurwapens was dat percentage 30 procent en voor namaak-explosieven procent.

In de periode dat het onderzoek werd uitgevoerd, was de Amerikaanse luchtvaardienst FAA nog verantwoordelijkheid voor de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens. Die verantwoordelijkheid is inmiddels overgedragen aan het nieuw opgerichte veiligheidsorgaan voor de tranportsector TSA.

Een TSA-woordvoerder zei tegen USA Today dat de veiligheidsmaatregelen op de Amerikaanse vliegvelden inmiddels op "ingrijpende wijze zijn aangepast".