BERGHEM - De moeder van de drie dood aangetroffen jongens in Berghem, heeft haar kinderen in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gebracht. De politie in Oss, de gemeente waar Berghem deel van uitmaakt, heeft dit dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt.

'Het was zeker geen impulsieve daad. De vrouw is er vermoedelijk lang mee bezig geweest'

Uit het technisch en buurtonderzoek is gebleken dat de vrouw alleen heeft gehandeld. De jongens van vijf, zeven en acht jaar, zijn om het leven gekomen door slag- en steekwonden. Na haar daad heeft de moeder zich op enkele honderden meters van haar woning voor de trein geworpen.

Afscheidsbrieven

De politie heeft in de woning vijf afscheidsbrieven en het steekwapen gevonden. Een van die brieven was gericht aan de vader van de kinderen van wie de moeder onlangs is gescheiden. De andere waren bedoeld voor directe familieleden. Uit die brieven blijkt dat de vrouw volgens de politie op zoek was naar gemoedsrust en dat ze haar drie kinderen bij zich wilde hebben. Uit piëteit met de nabestaanden wilde de woordvoerder daar verder niets over zeggen.

Wel is duidelijk dat de brieven in alle rust zijn geschreven. Volgens de politie heeft de vrouw een weloverwogen beslissing genomen. "Het was zeker geen impulsieve daad. De vrouw is er vermoedelijk lang mee bezig geweest."

Ondanks de vakantie is de school opengesteld voor de opvang van leerlingen en hun ouders

Niemand had kennelijk in de gaten dat de vrouw ergens mee worstelde, bevestigt ook burgemeester H. Klitsie. "Het was voor iedereen een klap bij heldere hemel. Niemand begrijpt het." Uit het onderzoek is gebleken dat er bij het drama afgezien van de moeder en de drie kinderen niemand betrokken is geweest.

Bemiddelen

Het gezin was bij de politie nauwelijks bekend. Sinds 2002 was de politie er drie keer aan de deur geweest. Twee keer om te bemiddelen over afspraken in het kader van de scheidingsprocedure en een keer omdat een brandje was ontstaan door een oververhitte koelkast. De scheiding verliep vrijwel probleemloos, aldus de politiewoordvoerder. Meer wilde hij er niet over kwijt.

Burgemeester

Burgemeester Klitsie zei zeer diep geraakt te zijn door het drama. "Alle aandacht gaat nu uit naar de nabestaanden." Berghem is met zijn 8000 inwoners een hele hechte gemeenschap. "Het verdriet is er groot, evenals het onbegrip", aldus de burgemeester.

Berghem

Berghem zal de klap niet binnen een paar weken te boven zijn, verwacht hij. De gemeente blijft zolang dat nodig is flankerend hulp bieden. Ook op de Sint Josephschool waar de drie kinderen op school zaten, wordt extra hulp geboden. Ondanks de vakantie is de school opengesteld voor de opvang van leerlingen en hun ouders.

Volgens Klitsie is het goed dat de politie het onderzoek zo snel heeft kunnen afronden. "Er deden in Berghem allerlei verhalen de ronde. Sommigen waren nog gruwelijker dan de werkelijkheid. Het is goed dat er nu duidelijkheid is."