BAGDAD - Door enkele explosies in Bagdad zijn dinsdag zeker 25 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie gemeld. Een aanslag in de noordelijke stad Baiji kostte dinsdagochtend volgens veiligheidsdiensten aan zeker elf Irakezen het leven. Eerder dinsdag kreeg Irak een nieuwe president.

Vlakbij het kantoor van de Patriottische Unie Koerdistan (PUK) ontplofte een autobom. Ook bij het iets verderop gelegen hoofdkwartier van de coalitiemacht zijn ontploffingen gehoord. Getuigen spraken van minstens zeven explosies. De explosie bij het PUK-kantoor werd gevolgd door een schietpartij bij de zogeheten Groene Zone, het administratief centrum van de coalitiemacht en de regeringsraad.

De aanslag in Baiji gebeurde vlak bij een Amerikaanse militaire basis. Daar blies een automobilist zichzelf en zijn auto op. Daardoor vielen elf doden en 26 gewonden. Onder de gewonden zijn zeker veertien Iraakse politiemensen. Volgens een politieman is de bom voortijdig ontploft en had de zelfmoordenaar nog dichter bij de Amerikaanse basis willen komen.