AMSTERDAM - Treinreizigers die hun kaartje aan het loket kopen zijn met ingang van dinsdag duurder uit. De Nederlandse Spoorwegen voeren namelijk vanaf 1 juni een toeslag in van vijftig eurocent voor aan het loket gekochte treinkaartjes.

De NS hoopt dat mensen door de toeslag vaker een kaartje uit de automaat zullen halen. Volgens het bedrijf zal deze toeslag de servicewerkers van het bedrijf kunnen ontlasten, waardoor ze meer tijd hebben voor hun eigenlijke taak: het verstrekken van informatie aan reizigers.

Reizigersorganisaties

Reizigersorganisaties zijn fel tegenstander van de maatregel. Vooral ouderen zouden moeite hebben met de automaten, en behoefte hebben aan persoonlijke hulp. De NS wilde de toeslag aanvankelijk in maart al invoeren, maar om reizigers aan het idee te laten wennen, werd invoering drie maanden uitgesteld. De toeslag vervalt als één of meer kaartenautomaten op een station defect zijn.

De SP zal dinsdag op een aantal stations in Nederland actie voeren tegen de toeslag. Zo zal Tweede-Kamerlid Ada Gerkens op het station in Hilversum reizigers die de lokettoeslag moeten betalen geld teruggeven. Volgens de SP is de maatregel de zoveelste verslechtering van de dienstverlening in het openbaar vervoer.