KARACHI - Een bomexplosie in een volle sjiitischemoskee in het Pakistaanse Karachi heeft maandag volgens deautoriteiten aan zeker zestien mensen het leven gekost. Ten minste mensen raakten gewond van wie er een dozijn in kritieke toestandverkeren, verklaarden artsen maandag.

Zondag schoten onbekenden in dezelfde Pakistaanse havenstad eenbelangrijke Pakistaanse soennitische geestelijke neer. Hij overleedlater aan zijn verwondingen. Moefti Nizamuddin Shamzai, die hetTalibanbewind in buurland Afghanistan steunde, riep eerder op toteen heilige oorlog tegen de Verenigde Staten nadat dat landAfghanistan was binnengevallen. Ook bij de inval in Irak riep hijop tot een 'jihad' tegen Washington.

Ongeregeldheden

Na de schietpartij braken er in Karachi ongeregeldheden uit.Duizenden betogers gingen de straat op en staken onder meer enkelegebouwen en auto's in brand. De politie schoot met traangas om demenigte uit elkaar te drijven.

Wraakactie

De politie sluit niet uit dat de explosie maandag een wraakactiewas van aanhangers van de moefti. Zij houden sjiietenverantwoordelijk voor de moord. Geweld tussen sjiieten ensoennieten in Pakistan hebben in het afgelopen jaar al aan zeker mensen het leven gekost. Sjiieten vormen in Pakistan met 18procent een religieuze minderheid.

Maandagavond stak een woedende mensenmenigte bij de moskeeauto's in brand en hield de politie tegen zodat die de plek desonheils niet kon bereiken. Alleen ambulances werden doorgelaten.Paramilitairen schoten twee mensen dood die vanuit een rijdendeauto de paramilitairen onder vuur hadden genomen.