AMSTERDAM - De Saudische autoriteiten zijn maandag begonnen met een uitgebreid forensisch onderzoek in een westers woonconplex in de oliestad Khobar, waar een terreur- en gijzelingsactie door extremistische moslims zondag aan ten minste 22 mensen het leven heeft gekost.

Het hotel in het zwaarbewaakte complex Oase waar zaterdag en zondag vijftig mensen werden gegijzeld is volgens een medewerker zwaar beschadigd. Overal in het pand lagen plassen bloed en glasscherven en waren kogelgaten zichtbaar. Politie en leger schermden het hele complex maandag af voor de pers, maar vanaf de poort was te zien dat van de ramen op de bovenste verdieping van het hotel niet veel over was.

Voortvluchtig

De autoriteiten lieten maandag weinig los over wat zich een dag eerder in het complex en het hotel heeft afgespeeld. Bekend is dat een van de gijzelnemers is gearresteerd en dat er nog drie voortvluchtig zijn.

De gijzelnemers zouden negen gijzelaars hebben geëxecuteerd, maar in totaal zijn bij de 25 uur durende terreuractie in het Oase-complex acht Indiërs, drie Filipijnen, drie Saudiërs, twee Srilankanen, een Amerikaan, een Brit, een Zweed, een Italiaan, een Zuid-Afrikaan en een Egyptenaar omgekomen.

De 41 gijzelaars die zondag door Saudische commando's werden bevrijd uit het hotel lijken de opdracht gekregen te hebben vooralsnog niet met de pers te praten. Journalisten werden geweerd uit het ziekenhuis van Khobar, waar veel van de gewond geraakte gijzelaars zijn opgenomen.

Anonimiteit

De Saudische functionaris die de schade aan het hotel en het complex heeft opgenomen, citeerde op voorwaarde van anonimiteit uit de getuigenverklaring van een gijzelaar die vloeiend Arabisch sprak. Volgens de gijzelaar werd de gijzelingsactie beëindigd nadat de Saudische militairen een deal hadden gesloten met de gijzelnemers. De terroristen hadden de autoriteiten gevraagd hun een vrije aftocht te gunnen.

Aanvankelijk zouden de autoriteiten hebben geweigerd aan dat verzoek te voldoen, maar toen de terroristen begonnen met het executeren van gijzelaars, gaven zij toch toe, aldus de getuige. Volgens de autoriteiten was de gevangengenomen gijzelnemer, die gewond raakte bij de bevrijding van de gijzelaars, ook de leider van de terreuractie.

Verklaring

De verantwoordelijkheid voor de terreuractie in Khobar werd zondag opgeëist door Abdul Aziz al-Moqrin, die bekendstaat als de leider van Al-Qaida in Saudi-Arabië. Op internet is een verklaring van Al-Moqrin geplaatst waarin hij zegt dat de aanval onderdeel is van een campagne om "de kruisvaarders uit het land van de islam te verdrijven".

In de Saudische olie-industrie en aanverwante sectoren werken zo'n zes miljoen buitenlanders. Naast de Verenigde Staten hebben ook Groot-Brittannië en Australië hun burgers opgeroepen Saudi-Arabië te verlaten uit vrees voor meer terreuracties.