BAGDAD - De chauffeur en lijfwacht van twee Nederlandsejournalisten die permanent in Irak werken, zijn vrijdag ontvoerd enzaterdag vermoord gevonden. Algemeen secretaris H. Verploeg van deNederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) beschouwt de dubbelemoord als een zware waarschuwing. Volgens hem bestaat er absoluuteen verband met het journalistieke werk van het echtpaar Anneke vanAmmelrooy en Ismael Zayer.

De Nederlandse journalisten worden nog steeds geïntimideerd enbedreigd, meldde Verploeg maandag. Samen met de InternationaleFederatie van Journalisten (IFJ) heeft de Nederlandsejournalistenvakbond de Irakese autoriteiten en de Amerikaansetroepen gevraagd om bescherming van de twee journalisten. Ook heeftde NVJ het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op dehoogte gebracht.

Bescherming

Volgens J. van der Spek, een vriend van het echtpaar die namenshen het woord voert in Nederland, hebben de twee maandag beslotenIrak zo spoedig mogelijk te verlaten. "De Irakese autoriteitenhebben niet gereageerd op de oproep om bescherming te geven. Zevertrekken zo spoedig mogelijk maar dat is lang niet zo eenvoudigomdat ze vier kinderen hebben."

Intimidaties

Van Ammelrooy schrijft onder meer voor weekblad De GroeneAmsterdammer, haar echtgenoot is hoofdredacteur van deonafhankelijke krant Al Sabah Al Jedid. Ook medewerkers van dekrant staan bloot aan intimidaties en hinder bij de distributie.

Van Ammelrooy is tevens leider van de Civil Pillar, eenontwikkelingsorganisatie die in Irak steun verleent aanmaatschappelijke projecten.

Veiligheidsoverwegingen

Volgens de NVJ waren bij de ontvoering een politieauto en eenman in politie-uniform betrokken. De NVJ heeft uitveiligheidsoverwegingen niet eerder bekendheid gegeven aan demoord.

Vuilnishoop

Van Ammelrooy verklaarde maandag op Radio 1 dat de lijfwacht enchauffeur met een machinegeweer in de rug en nek zijn geschoten enop een vuilnishoop zijn gedumpt. Sinds Amerikaanse troepen Irakzijn binnengevallen, zijn in het land 45 journalisten door geweldom het leven gekomen.