LONDEN - Steeds meer leden van de Britse Labourpartij zijn ontevreden over het leiderschap van premier Blair. De Britse krant The Independent on Sunday meldt dat er binnen de partij een discussie gaande is over het naar voren schuiven van een alternatieve kandidaat-leider.

Bronnen rond Labour meldden dat het zou gaan om een voormalig lid van de regering, dat bereid zou zijn het tegen Blair op te nemen tijdens interne leiderschapsverkiezingen komende september. Van verscheidene kanten wordt echter tegen gesproken dat er een 'coup' op handen zou zijn.

Vertrekken

Men is er dan ook nog niet over uit wanneer Blair moet opstappen. Een stroming binnen Labour zou hem ervan willen overtuigen nog voor het einde van zijn termijn te vertrekken, bijvoorbeeld naar een baan in de Europese Unie. Anderen vinden dat de premier, die bij de verkiezingen in juni vorig jaar een nieuw mandaat heeft gekregen, maximaal kan blijven zitten tot de nieuwe stembusgang.

Onvrede

Onder de Labour-parlementariërs heerst grote onvrede over de manier waarop Blair het land leidt, met name sinds de aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september. Hij zou te veel gericht zijn op de buitenlandse betrekkingen, en het binnenlandse beleid verwaarlozen.

De binnenlandse zaken die hij wel aanpakt, zoals bijvoorbeeld de privatisering van een deel van de gezondheidszorg, zouden veel weerstand wekken bij het linkse deel van Labour. Daarnaast laat Blair te veel zijn oren naar de VS hangen. Zijn onbeperkte steun in de strijd tegen het terrorisme, zou Groot-Brittannië blootstellen aan gevaar.

Rapportage

The Independent maakt melding van een rapportage van het ministerie van Defensie aan het Lagerhuis, waarin wordt gezegd dat Groot-Brittannië een 'significant risico' loopt om getroffen te worden door een aanval van het terroristennetwerk al-Qaeda, als vergelding voor de Britse steun aan de VS.

Bevolking

Ook de Britse bevolking lijkt Blair niet meer te willen. Een meerderheid van de Britten vindt dat hij bij de komende verkiezingen moet vertrekken. Uit een enquête van krant The Sunday Times blijkt dat 54 procent van de ondervraagden teleurgesteld is over het leiderschap van de sociaal-democraat.

Eenvijfde van de ondervraagden vindt dat Blair direct zou moeten opstappen, 43 procent vindt dat hij bij de eerstvolgende verkiezingen moet gaan. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 21 procent vindt dat Blair het beter heeft gedaan dan verwacht.

Uit de enquête blijkt verder dat Blairs partij Labour en de Conservatieven elkaar in de peilingen niet zoveel meer ontlopen. Veertig procent van de stemmen zou nu naar Labour gaan, 33 procent naar de Tories, 20 naar de Liberaal-Democraten en 7 naar andere partijen.