JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon heeft de stemming over zijn plan voor een gedeeltelijke evacuatie van joodse nederzettingen in de Gazastrook met zeker een week uitgesteld. Het Israëlische kabinet kwam zondag bijeen om over het plan te praten en zou er aanvankelijk direct over stemmen. Maar Sharon liet aan het begin van de kabinetszitting weten dat het debat "ook volgende week'' zal doorgaan.

Het uitstel moet Sharon meer tijd geven om zijn ministers over te halen het terugtrekkingsplan te steunen. Binnen het kabinet bestaat verzet tegen het voorstel, omdat het militante Palestijnen zou 'belonen' voor terreur. Onder meer de invloedrijke minister van Financiën Netanyahu is fel gekant tegen terugtrekking van de nederzettingen en het leger.

Sharon wilde eerst een plan indienen dat de ontruiming van alle nederzettingen in de hele Gazastrook behelste. Toen bleek dat daar in het kabinet zeker geen meerderheid voor te vinden was, kwam hij met een nieuw voorstel dat voorziet in de terugtrekking uit slechts vier nederzettingen. Ontruiming van andere nederzettingen zou later iedere keer weer door kabinet moeten worden goedgekeurd.