LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie is bezig met de verkoop van tientallen Eurofighters nog voordat de luchtmacht de gevechtsvliegtuigen heeft ontvangen. De verkoop is nodig omdat de kosten voor het project totaal uit de hand zijn gelopen. Dat meldde The Sunday Telegraph.

Londen wil in totaal 232 Eurofighters kopen voor de Royal Air Force (RAF). De bouw van het vliegtuig loopt al tien jaar achter op schema en is al 8,1 miljard euro duurder uitgevallen dan gepland. Volgens de conservatieve krant is het toestel nog voordat het operationeel moet worden al achterhaald.

miljoen

Het ministerie is van plan vijftig Eurofighters te verkopen aan Oostenrijk en Singapore. De vliegtuigen, die ruim 64 miljoen euro per stuk kosten, zouden mogelijk zelfs met verlies van de hand worden gedaan als een land ze in grote getale wil afnemen. Potentiële kopers zijn Noorwegen en Zuid-Korea.

De Eurofighter is een gezamenlijk project van Londen, Parijs, Madrid en Rome. De RAF heeft de eerste zes toestellen ontvangen. De krant The Times meldde vorige week dat de Eurofighter kampt met computerprolemen waardoor vliegen door wolken en "dynamische vliegbewegingen'' onverantwoord zouden zijn.