DUBAI - De gijzeling door militanten van tientallen mensen in een wooncomplex in de oliestad Khobar in Saudi-Arabië is ten einde. Veiligheidsbronnen meldden zondagmorgen dat de bestorming van het gebouw door veiligheidsdiensten voorbij is. De leider van de gijzelnemers zou zijn gearresteerd.

Militanten hebben tijdens de gijzeling een Italiaan en een Zweed 'geslacht'. Dit staat in een verklaring op een Arabische website die getekend is door 'het al-Qaeda netwerk op het Arabisch schiereiland'. Een gesproken boodschap op de website, afkomstig van al-Qaeda leider Abdulaziz al-Muqrin, maakt ook melding van de 'slachting' van een Japanner.

Een bewaker zegt dat verscheidene gijzelaars inderdaad zijn gedood. Hij kon geen aantallen noemen en wist ook niet of de doden waren gevallen tijdens de gijzeling of bij de bevrijdingsoperatie. Bekend was al dat de gijzelnemers zaterdag zeker 16 mensen hadden doodgeschoten, onder wie zeker een Amerikaan . Zeker zeven Amerikaanse gijzelaars zijn zondag bevrijd.

Uit het wooncomplex zijn zondag de lichamen van zeker negen slachtoffers gehaald. Een van de gijzelaars die het drama overleefde meldde aan het Franse persbureau AFP dat militante gijzelnemers de negen hadden gedood nadat zij in de nacht van zaterdag op zondag hadden geprobeerd te ontsnappen. Volgens deze bron zou het gaan om de Italiaan en de Zweed en zeven Aziaten. Zaterdag werden al zeker zestien mensen gedood vlak na het begin van de gijzeling.

Bevestigd

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen gemeld dat een Britse burger, Michael Hamilton, vermist wordt en "waarschijnlijk dood is''. Hamilton kwam waarschijnlijk al zaterdag om het leven. Ook het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag bevestigd dat de Italiaan Antonio Amato in Khobar is omkomen. Amato werkte als kok in het wooncomplex.

De Saudische veiligheidsdienst voerde de bevrijdingsoperatie overigens uit via het dak van het wooncomplex. Helikopters zetten daar aan het einde van de nacht zo'n 40 militairen af, nadat was gebleken dat bij de ingangen op de begane grond mijnen waren gelegd.

Vier of vijf gijzelnemers hielden vanaf zaterdagochtend ongeveer vijftig mensen vast in het wooncomplex in Khobar. Het ging voornamelijk om buitenlandse werknemers van oliemaatschappijen en hun gezinnen. Bij de bestorming van het complex op zondag werden twee gijzelnemers door veiligheidsdiensten gedood. Twee anderen zijn gearresteerd.

Nederlanders

Drie Nederlanders die zich aanvankelijk ook onder de gegijzelden bevonden, werden zaterdag vrijgelaten. De BBC meldde dat er mogelijk nog meer Nederlanders werden vastgehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon deze informatie zondagochtend niet bevestigen.

Groot-Brittannië waarschuwde zondag voor verdere terreuracties tegen buitenlanders in Saudi-Arabië. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden de voorbereidingen voor dergelijke aanslagen "zich in de laatste fase''. Het ministerie ontraadde opnieuw alle 'niet noodzakelijke' reizen naar het Arabische land.