HILVERSUM - Meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) weet niet wanneer de verkiezingen voor het Europese Parlement in Nederland worden gehouden. Dat blijkt uit een enquête van bureau Interview NSS in opdracht van het NOS Journaal. Toch is de bekendheid van de Nederlander met de verkiezingsdatum beter dan een week geleden. Toen wist slechts een op de vijf Nederlanders dat hij op 10 juni naar de stembus kan.

Uit de peiling blijkt dat van de mensen die weten wat ze gaan stemmen, 21 procent het CDA zou kiezen. De vorige keer, in 1999, kreeg het CDA 27 procent van de stemmen in Nederland. De VVD krijgt volgens de peiling 17 procent, dat was in 1999 20 procent. De PvdA komt als winnaar uit de bus met 30 procent van de stemmen als nu verkiezingen gehouden zouden worden. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 1999 was dat 20 procent.

De nieuwe partijen als de Partij voor de Dieren en die van klokkenluider Paul van Buitenen zouden samen 6 procent van de stemmen krijgen. Geen van hen krijgt in de peiling voldoende stemmen om in Brussel een zetel te bezetten.