BAGDAD - De regeringsraad en het Amerikaanse bestuur in Irak en de Verenigde Naties zijn het zaterdag eens geworden over het kabinet van premier Iyad Allawi. Die werd vrijdag tot premier benoemd.

Samir Sumaidy behoudt zijn post als minister van Binnenlandse Zaken. De Koerd Barham Salih wordt minister van Buitenlandse Zaken, de technocraat Thamir Ghadban minister van Olie, de sjiiet Adel Abdul Mahdi krijgt Financiën en minister van Defensie wordt de Koerdische politicus Hoshiyar Zebari. Dat heeft Ahmed Chalabi, een lid van de regeringsraad, gemeld.

Zebari, die nu minister van Buitenlandse Zaken is, zei dat de benoemingen nog niet definitief zijn en nog formeel moeten worden goedgekeurd. Ook hebben de nieuwe ministers nog niet allemaal hun benoeming officieel aanvaard, maar Chalabi zei te verwachten dat ze dat wel zullen doen.

Ceremoniële post

Volgens Chalabi bestaat er alleen nog wat onenigheid over de min of meer ceremoniële post van president. Een van de voornaamste twee kandidaten is Adnan Pachachi, een soennitische moslim die in de jaren zestig, voordat Saddam aan de macht kwam, minister van Buitenlandse Zaken was. De andere is Ghazi Yawar, eveneens een soenniet, die nu is belast met het roulerende voorzitterschap van de regeringsraad.

Afspiegeling

Daarnaast moeten nog twee vice-presidenten worden benoemd, bij voorkeur een sjiiet en een Koerd. VN-gezant Lakhdar Brahimi helpt de Amerikaanse functionarissen en de regeringsraad met de selectie van het dertig leden tellende regeringsteam, waaronder 26 ministers, dat een afspiegeling moet vormen van de etnische en religieuze samenstelling van de Iraakse bevolking.

De voorlopige regering moet na de soevereiniteitsoverdracht op juni de macht in Irak overnemen.