DEN HAAG - Drie Nederlanders zijn zaterdag vrijgekomen na een gijzeling in Saudi-Arabië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond gezegd. Een woordvoerster van het ministerie zei nog geen verdere informatie te hebben over de gijzeling en de toestand van de Nederlanders.

Militante moslims hebben zaterdag in de Saudische stad Khobar zeker zestien mensen gedood, onder wie zeven buitenlanders. De buitenlandse slachtoffers zouden een Amerikaan, een Brit, een Egyptenaar, twee Filipijnen, een Indiër en een Pakistani zijn.

De moslims namen ook een onbekend aantal mensen in gijzeling in twee wooncomplexen. Er zijn daar onder anderen werknemers van Shell gehuisvest, maar een woordvoerder van het concern verklaarde zaterdag dat er geen Shell-medewerkers in Saudi-Arabië gegijzeld zijn geweest.

Een islamitische website meldde dat al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist. De terreurgroep heeft gezworen onrust te zaaien in Saudi-Arabië, een bondgenoot van de VS en een belangrijke olieleverancier.