ANKARA - De opvolger van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, Kongra-Gel, maakt 1 juni een einde aan het eenzijdige bestand dat sinds 1999 gold. De groep pakt daarna de wapens weer op. Dat heeft het pro-Koerdische persbureau Mesopotamia zaterdag gemeld.

"Toeristen moeten Turkije mijden", aldus een verklaring van de groep, die ook buitenlandse investeerders waarschuwt. "We zullen diverse soorten activiteiten inzetten tegen Turkse doelen." Volgens de groepering is het bestand 'zinloos' geworden nu Turkse veiligheidsdiensten de afgelopen maanden operaties hebben uitgevoerd tegen Kongra-Gel-strijders.

De groepering kondigde najaar 1999 aan de wapens neer te leggen, na de arrestatie van haar voorman Abdullah Öcalan. Toch gingen daarna de aanvallen tegen de Turkse regering, zij het in mindere mate, door. De groepering, die nu bijna twintig jaar strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan, is sindsdien meermalen van naam gewisseld. Al die variaties staan overigens op de lijst met terroristische organisaties van de VS en de EU. Turkije heeft het bestand overigens altijd verworpen.

In de bergen in het grensgebied tussen Turkije en Irak zouden zich nu 5000 PKK-strijders ophouden. Het conflict heeft in twintig jaar tijd 37.000 levens geëist. De Koerden vormen 20 procent van de Turkse bevolking (totaal 70 miljoen).