UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten conducteurs in burgerkleding in bij controles in de trein. Het gaat in eerste instantie om een proef in de regio's Den Haag en Rotterdam, zei een woordvoerder van de NS zaterdag.

De conducteurs werken in teamverband. Het geeft de reizigers volgens de NS niet alleen een veiliger gevoel, maar het moet ook zwartrijden tegengaan. "Er zijn veel verschillende manieren om aan controles te ontsnappen", legt de woordvoerder uit. "We gaan eens kijken hoe dit verloopt. Als het bevalt, voeren we het wellicht ook elders in."

Metro en tram

De NS is niet de enige vervoersonderneming waar personeel in burger controleert. In de grote steden is het al jaren het geval in de metro's en de trams. De niet-geüniformeerde controleurs van de NS gaan aan het werk in treinen waar ook 'gewone' conducteurs aan het werk zijn.

Zwartrijders

Zwartrijders zijn een groot probleem voor de NS. Vorig jaar waren ze verantwoordelijk voor ongeveer 7000 incidenten. Dat is ongeveer 60 procent van het totaal. Het gaat volgens de NS om een kleine groep mensen, veelal veelplegers.

Eind januari klaagde de NS dat het Openbaar Ministerie zwartrijders niet hard genoeg aanpakt. De Spoorwegen hebben verscheidene maatregelen getroffen om zwartrijders aan te pakken. Het is echter wel nodig dat justitie die ook aanpakt, want anders hebben de maatregelen geen zin, stelde de NS.

Rover

De reizigersvereniging Rover juicht het plan van de NS toe. "De betalende reizigers financieren nu de zwartrijders. Dat kan niet de bedoeling zijn." Rover zet alleen vraagtekens bij de extra veiligheid. "Daarvoor is meer blauw nodig. Hoe meer geüniformeerde controleurs des te veiliger het publiek zich voelt."