BERGHEM - Een familiedrama in Berghem (Noord-Brabant) heeft zaterdag aan vier mensen het leven gekost. Drie jongens van 5, 7 en jaar oud zijn vermoord aangetroffen in een woning. Vrijwel op hetzelfde moment identificeerde de politie elders het lichaam van de 36-jarige moeder van de kinderen. Zij was om het leven gekomen door een aanrijding met een goederentrein.

De grootouders van de kinderen deden de gruwelijke ontdekking van de vermoorde kinderen in de late ochtend. Ze kwamen langs vanwege de verjaardag van een van hun kleinkinderen.

'Vreselijk ontdaan'

De vader van de kinderen, die is gescheiden van zijn vrouw en elders in Berghem woont, is "vreselijk ontdaan" door de gebeurtenissen. Datzelfde geldt voor de overige nabestaanden en de andere inwoners van het dorp.

Burgemeester H. Klitsie van Oss, de gemeente waar Berghem (8000 inwoners) sinds 1994 toe behoort, sprak van een "verschrikkelijk drama, met name voor de nabestaanden, maar ook voor het dorp. Het is een hechte gemeenschap, waar iedereen elkaar kent en helpt. Het hele dorp lijdt hieronder. Dit heeft een geweldige impact".

'Normaal gezin'

De moeder en de drie kinderen woonden in een twee-onder-een-kapwoning op Pachthoeve 12, nabij het spoor. De politie wil niet zeggen hoe de kinderen om het leven zijn gebracht. Het is onduidelijk wie de moorden heeft gepleegd. Buurtgenoten spreken van een onbegrijpelijk drama bij een "heel normaal gezin". De man had een nieuwe vriendin. De politie heeft geen aanwijzing voor een mogelijk conflict tussen de man en zijn ex-vrouw. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Onderzoek

De politie verwacht dat het onderzoek in het huis nog tot in de late avond gaat duren. Op het moment loopt het onderzoek naar de dood van de vrouw ook nog door. In eerste instantie werd uitgegaan van zelfmoord, maar na de vondst van de vermoorde kinderen houdt de politie alle opties open.

Hulp

De vader en de grootouders krijgen net als buurtgenoten professionele hulp aangeboden, onder meer van GGD en Slachtofferhulp. De hulpverlening krijgt onder meer gestalte vanuit gemeenschapshuis Bergplaets in Berghem.

Op de Sint Jozefschool, waar de drie jongens onderwijs kregen, werd zaterdagmiddag een herdenkingsplek met foto's, kaarsen en tekeningen ingericht. De komende dagen gaat de school open, zodat leerlingen en hun ouders, leraren en andere belangstellenden uiting kunnen geven aan hun verdriet.