LIMA - De Amerikaanse president Bush heeft Peru steun toegezegd in de strijd tegen het terrorisme. Op een gezamenlijke persconferentie met zijn Peruaanse collega Toledo zei hij dat beide landen zullen optrekken tegen terroristische acties en de drugshandel.

Bush verklaarde dat voor politieke en economische vooruitgang een veilige omgeving noodzakelijk is. In een wereld met terroristen kan veiligheid niet worden gerealiseerd, aldus de Amerikaanse president, die zaterdag in Peru aankwam.

Bomaanslag

Bush toonde zijn medeleven met de nabestaanden van de bomaanslag van afgelopen woensdag in Lima. Daarbij kwamen negen mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De aanslag was vlakbij de Amerikaanse ambassade. Niemand heeft zich verantwoordelijk verklaard.

Veiligheidsmaatregelen

In verband met het bezoek van Bush zijn in Lima uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president een officieel bezoek brengt aan Peru. Later dit jaar zal een Amerikaanse handelsmissie een bezoek brengen aan het Zuid-Amerikaanse land en andere landen in de regio.

El Salvador

Zondag vertrekt Bush vanuit Peru naar El Salvador, waar hij vijf uur zal blijven. In de hoofdstad San Salvador heeft hij een werkontbijt met de presidenten van zes Midden-Amerikaanse staten: naast president Flores van El Salvador zijn dat de leiders van Guatemala, Costa Rica, Honduras, Nicaragua, Panama en Belize. Tijdens het korte bezoek zijn 11.000 politiemensen en militairen op de been.

Drugshandel

El Salvador onderhoudt nauwe banden met de VS. Sinds twee jaar is er een Amerikaanse basis gevestigd die wordt gebruikt in de strijd tegen de drugshandel. In het land woedde een burgeroorlog die in 1992 eindigde. Veel mensen zochten tijdens de oorlog hun toevlucht in de VS om daar te gaan werken. Nog steeds werken er zo'n twee miljoen Salvadoranen, die tezamen jaarlijks 1,75 miljard dollar naar hun vaderland sturen.

/NIEUWSBomexplosies vlak voor aankomst Bush in Peru