GENEVE - Thomas Linde, directeur van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Zwitserland, is teruggetreden, onder meer in verband met de ontvoering van de Nederlandse AzG-medewerker Arjan Erkel. Dat meldde zaterdag Austen Davis, de algemeen directeur van AzG in Nederland.

Linde besloot op te stappen in overleg met zijn staf. Collega's hadden volgens Davis problemen met de opvattingen van de directeur van AzG in Zwitserland. De ontvoering van Erkel, die in augustus begon, en de bedreigingen tegen andere AzG-medewerkers in risicogebieden hebben tot grote spanningen geleid in de hulporganisatie, zei Davis.

Erkel, die destijds de Zwitserse AzG-missie in Dagestan leidde, werd in april vrijgelaten door zijn ontvoerders, nadat losgeld was betaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vrijdag het geld, naar verluidt een miljoen euro, te hebben voorgeschoten omdat Artsen zonder Grenzen (AzG) dat niet binnen de vereiste 24 uur bij elkaar kon krijgen.

De hulporganisatie beloofde volgens BZ het geld terug te betalen. AzG ontkent echter een harde toezegging te hebben gedaan.