RIYAD - Moslimmilitanten hebben zaterdag in de Saudische stad Khobar zeker zestien mensen gedood, onder wie zeven buitenlanders. Ook hebben zij een onbekend aantal mensen in gijzeling genomen. Dat hebben Saudische veiligheidsbronnen, getuigen en diplomaten gezegd.

De militanten vielen huizen en kantoren aan van oliebedrijven en hun medewerkers. Behalve de buitenlanders kwamen ook zeven Saudische bewakers en twee Saudische burgers om. Volgens veiligheidsbronnen zijn de buitenlandse slachtoffers een Amerikaan, een Brit, een Egyptenaar, twee Filipijnen, een Indiër en een Pakistani. De Amerikaanse ambassade in Riyad heeft bevestigd dat een Amerikaan is gedood.

Nederlandse gijzelaars

De aanvallers houden in twee wooncomplexen in Khobar ook nog een onbekend aantal mannen, vrouwen en kinderen in gijzeling. In één ervan, Oasis, zijn werknemers gehuisvest van onder meer Shell. Drie Nederlandse gijzelaars zijn inmiddels weer vrij, zo bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Libanese ambassadeur in Saudi-Arabië waren onder de gijzelaars ook drie Libanese volwassenen en twee kinderen, die ook weer vrij zijn.

Al-Qaeda

Een islamitische website meldde dat al-Qaeda de verantwoordelijk heeft opgeëist. De terreurgroep heeft al eerder gezworen onrust te zaaien in Saudi-Arabië, een bondgenoot van de VS en een belangrijk olieleverancier. In een e-mail, ook toegeschreven aan al-Qaeda, wordt de aanval op "locaties van Amerikaanse bedrijven, gespecialiseerd in olie, die de moslimbronnen plunderen" van zaterdagochtend geprezen. "Dit is overduidelijk een aanval op de oliesector", zei een westerse werknemer in de hoofdstad Riyad.

Oproep

Enkele weken geleden kwamen vijf buitenlanders om bij een aanval in Yanbu aan de Rode Zee. Onbekenden schoten vorige week in de Saudische hoofdstad Ryiad een Duitser dood. Donderdag vermeldde een islamitische internetsite al een oproep tot gewelddadigheden in Saudi-Arabië. De oproep zou afkomstig zijn van de leider van al-Qaeda in Saudi-Arabië, Abdel Aziz Al-Moqrin.