HILVERSUM - Het aantal meldingen van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland neemt toe. Oorzaak is de publiciteit over seksschandalen binnen de katholieke kerk in onder meer de Verenigde Staten. Dat zei C. Angenent van de instelling Hulp en Recht zaterdag in NOVA.

In 2001 kwamen bij Hulp en Recht negen meldingen binnen. Na de eerste twee maanden van dit jaar staat de teller al op tien. De instelling helpt sinds 1995 slachtoffers en daders van seksueel misbruik binnen de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk.

De laatste jaren liep het aantal meldingen terug. Sinds de oprichting van Hulp en Recht zijn er in totaal 188 klachten bij de instelling binnengekomen. Een op de drie klachten betrof misbruik van een minderjarige. Angenent zegt geschrokken te zijn van dit aantal.

Paus

De paus schreef donderdag in een brief aan alle priesters over 'de zonden' van sommige broeders die zich schuldig hebben gemaakt aan "de ernstigste vorm van het kwaad." Vooral in de Verenigde Staten kwam de katholieke kerk de laatste tijd in opspraak door seksschandalen.

Het aartsbisdom Boston ging er onlangs mee akkoord tot 30 miljoen dollar schadeloosstelling te betalen aan 86 slachtoffers van priester John Geoghan. De rechtbank veroordeelde Geoghan vorige maand tot tien jaar cel wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Met de schikking voorkomt het aartsbisdom talloze rechtszaken.

Parijs

In Parijs is justitie een onderzoek begonnen tegen een van de bekendste bisschoppen van Frankrijk, Jean-Michel di Falco. Hij zou in 1972 een 11-jarige jongen hebben misbruikt. Het slachtoffer diende onlangs een klacht in.