WILLEMSTAD - De kustwacht van de Nederlandse Antillen heeft zaterdag circa duizend kilo cocaïne aangetroffen aan boord van een Panamese kustvaarder, op 30 mijl ten zuidwesten van Curaçao. De -jarige kapitein van het schip is overboord gesprongen en verdronken.

Volgens de woordvoerder van de kustwacht haalde de bemanning van het Nederlandse marineschip Bloys van Treslong de kapitein van Panamese afkomst binnen vijf minuten uit het water, maar bleek de man al overleden. Naar de doodsoorzaak wordt een nader onderzoek ingesteld.

Dubbele wand

In een dubbele wand van de kustvaarder trof de kustwacht 35 balen cocaïne aan. De partij heeft in Europa een straatwaarde van ongeveer 33 miljoen euro. De kustwacht vermoedt dat zich in het schip nog meer drugs bevinden. De woordvoerder verwacht dat het schip geheel gesloopt wordt in de zoektocht naar meer cocaïne.

Amerikaanse kustwacht

De 73 meter lange kustvaarder was onderweg van Panama naar Brits Guyana en had tot afgelopen vrijdag in de haven van Aruba gelegen. Omdat het schip is aangehouden in internationale wateren, onder jurisdictie van de Amerikaanse Coastguard, worden schip, bemanning en lading aan de Amerikaanse kustwacht overgedragen. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden de Antilliaanse kustwacht getipt.