AMSTERDAM - Een paginagrote in memoriam advertentie en elf kleine annonces van vrienden en kennissen in de Telegraaf vormden zaterdag de opmaat tot de herdenking van de sterfdag van Ajax-supporter Carlo Picornie.

Het was zaterdag precies vijf jaar geleden dat Picornie de dood vond tijdens een gewelddadig treffen tussen Ajax- en Feyenoordsupporters in een weiland bij Beverwijk.

De Amsterdammer stierf nadat hij door een groep Feyenoord

Veroordelingen

Enkele tientallen supporters werden voor hun aandeel veroordeeld, de meesten voor openlijke geweldpleging. Twee Feyenoord-aanhangers kregen langere celstraffen wegens hun betrokkenheid bij de dood van Picornie.

Familie en vrienden

Ongeveer 150 familieleden, vrienden, en bekenden herdachten Picornie zaterdagmiddag met een bijeenkomst in het Beverwijkse weiland. Zij staken vuurwerk af en legden een bloemstuk neer. Ongeveer twintig à dertig mensen hielden fakkels Bengaals vuur in de lucht.

Een cameraploeg van het NOS-journaal, die opnames van de herdenking maakte, werd door aanwezigen bedreigd. Zij dwongen de ploeg de band met opnames af te staan. Na twintig minuten vertrok de stoet naar de Oosterbegraafplaats in Amsterdam, waar Picornie begraven ligt.

Websites

Verscheidene websites van Ajaxsupporters, waaronder die van de harde kern F-side, zijn voor een dag vervangen voor een zwarte pagina ter nagedachtenis aan Picornie. De pagina's met de boodschap 'Remember Carlo' en 'You'll never walk alone' zijn doorgelinkt naar een register met steunbetuigingen. Zaterdagavond stonden er 285 van dergelijke betuigingen in het register.