LONDEN - Mordechai Vanunu, de man die in 1986 Israëls nucleaire geheimen openbaarde, heeft herhaald geen spijt te hebben van zijn actie. Hij heeft zijn stilzwijgen zaterdag doorbroken. Tegen het programma This World van de Britse omroep BBC zei de -jarige Vanunu de vertrouwelijke gegevens van Israëls militair programma alleen te hebben gepubliceerd om de joodse staat te behoeden voor een "nieuwe holocaust".

In zijn eerste interview sinds zijn vrijlating vorige maand zei hij zich geen verrader te voelen. Hij deed in 1986 in The Sunday Times uit de doeken hoe de nucleaire installatie in Dimona in de Negev-woestijn werkte. Hij werd na zijn onthulling door de Israëlische geheime dienst ontvoerd. Na achttien jaar celstraf, waarvan elf jaar in eenzame opsluiting werden doorgebracht, kwam hij in eind april vrij.

"Wat ik deed was de wereld op de hoogte stellen van wat in het geheim gebeurde. Ik kwam niet en zei: we moeten Israël vernietigen, we moeten Dimona vernietigen. Ik zei: kijk wat ze hebben en trek daaruit je conclusie", aldus Vanunu. Hij laat verder weten een nieuw leven te willen beginnen in Europa of de Verenigde Staten. De tot het christendom bekeerde Vanunu wordt in Israël door velen als verrader gezien.

Volgens de voorwaarden van zijn vrijlating mag hij Israël niet verlaten, geen buitenlanders ontmoeten en geen geheimen over de nucleaire faciliteiten in Dimona onthullen. Het interview met de BBC werd daarom afgenomen door een Israëlische journalist. De Britse journalist Peter Hounum die het verhaal van Vanunu in 1986 publiceerde, is deze week opgepakt door Israël. Hij werd na een dag weer vrijgelaten.