SANTIAGO - De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet geniet niet langer immuniteit van rechtsvervolging. Het Hof van Beroep in de hoofdstad Santiago besloot vrijdag dat Pinochet kan worden vervolgd voor zijn rol in Operatie Condor.

Deze geheime operatie bestond uit de ontvoering van en de moord op talrijke vermeende dissidenten in verscheidene Zuid-Amerikaanse landen. Operatie Condor was een samenwerking tussen militaire regimes in Argentinië, Brazilië, Chili, Uruguay, Bolivia en Paraguay.

Grote verrassing

De uitspraak was een grote verrassing voor de aanklagers en familieleden en vrienden van de slachtoffers. De nu 88-jarige Pinochet genoot tot nu toe onschendbaarheid. Voor hij aftrad als president schonk het parlement hem immuniteit van strafvervolging.

Hij zette tijdens een bloedige coup in 1973 de linkse president Allende af. Pinochet bleef tot 1990 aan de macht. In die regeerperiode zijn meer dan 3000 mensen vermoord of verdwenen. Na zijn aftreden is hij verschillende keren aangeklaagd, maar steeds zonder succes.

Gezondheid

Twee jaar geleden bepaalde het Hooggerechtshof dat de gezondheidstoestand van generaal Pinochet zo slecht was dat hij niet meer kon worden vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de dood van 75 linkse tegenstanders. Zij werden vlak na de staatsgreep in vermoord.

Pinochets advocaten overtuigden de rechters destijds dat hij aan dementie leed. Eind vorig jaar gaf Pinochet een lang televisie-interview. Hij sprak hierin zeer helder over zijn regeerperiode en zei geen berouw te hebben over de mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind.

Gejuich

Mogelijk dat dit de rechters overtuigd heeft dat hij voldoende bij verstand is om terecht te staan, aldus de BBC. Toen de rechters van het Hof van Beroep het besluit voorlazen ging er gejuich op in de rechtszaal. Van de rechters stemden veertien voor vervolging en negen tegen.

Lorena Pizarro van de organisatie van nabestaanden van verdwenen Chilenen tijdens Pinochets bewind zei dat het goed nieuws was, maar zei alert te blijven tot hij werkelijk achter tralies zit. Ook Amnesty International liet weten blij te zijn met het besluit van het hof.

In 1998 werd de oud-dictator tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Garzon aangehouden met het verzoek hem uit te leveren. In 2000 mocht Pinochet naar huis nadat Londen tot de conclusie was gekomen dat hij te ziek was om terecht te staan.