LIMA - Slechts enkele uren voor aankomst van de Amerikaanse president Bush in de Peruaanse hoofdstad, is zaterdag in Lima een zestal bommen geëxplodeerd. De ontploffingen waren in een dunbevolkt deel van de stad en hebben weinig schade aangericht, zo meldden lokale media.

De zes explosies, in een tijdsbestek van 45 minuten, deden zich voor rond het middaguur (lokale tijd), twee uur voordat Bush landde op het internationale vliegveld Jorge Chavez, aldus het lokale radiostation RPP. Twee granaten werden door onbekenden afgeschoten vanuit een auto en kwamen neer bij een brug en bij de ringsnelweg.

Over de overige vier deed het station geen verdere mededelingen. Woensdagavond explodeerde er een autobom van 50 kilo in Lima. Daaroor vielen negen doden, onder wie een kind. Ongeveer dertig mensen raakten gewond door de explosie vlakbij de Amerikaanse ambassade.

Toledo

De Peruaanse president Alejandro Toledo garandeerde donderdag dat de Amerikaanse president tijdens zijn aanwezigheid in Lima dit weekeinde veilig zal zijn. Voor het historische bezoek, nooit eerder bezocht een Amerikaanse president het Zuid-Amerikaanse land, zijn nog niet eerder in Peru vertoonde veiligheidsmaatregelen genomen.

Veiligheidsagenten

Volgens de Peruaanse politie heeft Washington vijfhonderd veiligheidsagenten naar het Zuid-Amerikaanse land gestuurd die zorg moeten dragen voor de veiligheid van president Bush. De eerste functionarissen arriveerden al een maand geleden, maar het gros kwam de afgelopen 48 uur het land binnen.

'Air Force One'

Voordat het presidentiële vliegtuig 'Air Force One' arriveerde, moesten de Peruaanse autoriteiten het luchtruim helemaal afsluiten. Ten minste vier Amerikaanse F-16's zouden het toestel met Bush hebben geëscorteerd. De Peruaanse luchtmacht verkeerde in hoogste staat van paraatheid. Het internationale vliegveld Jorge Chavez bleef urenlang voor iedereen gesloten.

De Peruaanse politie heeft 22.000 manschappen ingezet. Zeker moeten strategische plaatsen in het centrum van Lima bewaken. Het is nog altijd onduidelijk wie er achter de aanslag van woensdag zat. Ook is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de bommen van zaterdag.