MILLAU - Franse ingenieurs hebben vrijdag de overspanning van de hoogste brug ter wereld bij het Zuid-Franse Millau voltooid. De totale constructie van de brug, die de vallei van de rivier de Tarn overspant, wordt 343 meter hoog en 2460 meter lang. Het wegdek komt 270 meter boven de grond.

De kroon op het project wordt gevormd door zeven enorme masten, waaraan de kabels worden bevestigd die het wegdek ondersteunen. Die worden in een later stadium opgericht. De grootste van deze pilaren is met 245 meter de langste ter wereld.

De brug ligt op de kortste route van Parijs naar het Middellandse Zeegebied, tussen Clermont-Ferrand en Beziers, en wordt naar verwachting op 17 december opengesteld voor het verkeer. De bouw heeft dan 39 maanden geduurd.

Het Franse bouwbedrijf Eiffage, dat het grootste deel van de bouwkosten (in totaal 310 miljoen euro) heeft betaald, heeft het recht verworven om de brug de komende 75 jaar te exploiteren. Automobilisten moeten 4,60 euro gaan betalen voor het gebruik ervan en in de zomermaanden 6,50 euro. Voor vrachtwagens bedraagt de tol euro.