GRONINGEN - Een pacemaker van het Amerikaanse bedrijf Medtronic in Eindhoven moet worden vervangen, omdat het apparaat problemen kan vertonen. Vooral bij kinderen bestaat een kans dat de hartslagregelaar niet werkt zoals het hoort.

Volgens een woordvoerder van Medtronic lopen de patiënten die nog een eigen hartritme hebben geen levensgevaar, maar is het wel noodzaak dat hun huidige pacemaker wordt aangepast. ,,Voor de meeste mensen is het niet levensbedreigend omdat zij nog wel een eigen hartritme hebben, maar voor het kleine percentage dat geen eigen hartritme heeft, is het wel gevaarlijk'', aldus de woordvoerder.

Van de pacemaker, de tweekamerversie van het model Kappa 600-700 uit 1997, zijn wereldwijd in totaal 250.000 verspreid. Naar schatting kan er bij 1 à 2 procent daarvan een probleem optreden. Volgens de woordvoerder gaat dat vooral op voor dunne mensen en kinderen waar de pacemaker dieper moet worden geïmplanteerd, onder een spier. Doordat de betreffende spier samentrekt, kan er druk komen op de pacemaker, wat weer kan leiden tot de breuk van een draadje in de elektronica.

Medtronic heeft onmiddellijk alle ziekenhuizen waar de pacemaker wordt geïmplanteerd, via een brief op de hoogte gesteld. Het bedrijf heeft het model inmiddels aangepast.